ISO standardi za sigurniji i čistiji svemir

Sateliti na kraju svog životnog veka, raketne stanice van upotrebe, zavrtnji – svemir je pun otpada koji kruži oko Zemlje. Ukupno, oko 34000 objekata, većih od 10cm, je najmanje jednom uočeno na radarima ili teleskopima.

Objekti u orbiti mogu biti veoma opasni i prouzrokovati nesreće kako u orbiti tako i prilikom pada na zemlju. Zbog toga, stručnjaci sve glasnije zahtevaju uspostavljanje granica u količini otpada kako bi osigurali bezbednost budućih svemirskih aktivnosti.

To je rezultovalo brojnim standardima, kao na primer, ISO 24113 koji se definiše zahteve za smanjenje otpada u svemiru. ISO 24113 ima za cilj da obezbedi da se letilice i lansirne stanice (deo letilice koji se koristi za lansiranje i odbacuje nakon upotrebe) proizvedu, koriste i odlažu na način koji smanjuje količinu otpada koji generišu tokom svog života u orbiti.

Ovaj standard je jedan u familiji standarda koji pomaže da se izbegne ispuštanje objekata tokom svakodnevnih operacija, pomaže u izbegavanju slučajnih lomova i pomaže da orbitalne stanice napuste nisku i geostacionarnu orbitu Zemlje gde predstavljaju najveću opasnost.

Drugi standardi iz ove familije standarda se bave sprečavanjem oštećenja nakon nesreća. Takav standard je na primer ISO 11227:2012 koji sadrži metod testiranja materijala koji se koriste za izradu površinskih delova letilice i šta će se desiti ako se letilica sudari sa otpadom iz orbite.

Brojni drugi standardi su trenutno u razvoju. Jedan od njih je i ISO 16158 koji se fokusira na izbegavanje sudara pomoću određenih poruka (Conjunction Data Message) i ISO 16126 koji se koncentriše na procenu izdržljivosti usled oštećenja nastalih od udara malih objekata i meteorida.

Standardizacija obuhvata i svemirski otpad i prirodno okruženje (ISO 14200) kao i uputstva za upravljanje letilicama u okruženju gde ima otpada (ISO 18146).

svemir slika 2Od lansiranja Sputnika 1, 1957.godine, više od 4900 lansiranja smestilo je oko 6600 satelita u orbitu. Od toga 3600 je još uvek u orbiti a oko 1000 su i danas u upotrebi.

Iako to ne deluje “na oko” u svemiru je “gust saobraćaj” i veoma je važno da se čovečanstvo odgovorno ponaša i u tom delu svog napretka.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *