Analiza poslovne prilike

„Ako na stazi života potrčiš i padneš, podigni se i očisti prašinu, jer nije gubitnik onaj koji pada, već onaj koji ostaje da leži.“ (Aristotel)

Dobra poslovna prilika je nešto što svi ambiciozni ljudi prihvate raširenih ruku. Međutim, između dobre poslovne prilike i uspeha mogu da se nađu propast i nepredviđeni problemi. Da bi bili postupno spremni na putu realizacije neke poslovne prilike, neophodno je sagledati čitav niz faktora koji mogu uticati na njen ishod.

Iako je pozitivan stav neophodan za bilo kakav uspeh, prilikom analize poslovne prilike neophodno je posvetiti pažnju identifikovanju i negativnih, odnosno ograničavajućih faktora.  Pored toga, važno je i sagledati interne i eksterne faktore kako bi organizacija mogla ciljano delovati na njihovo otklanjanje ili podsticanje.

Jedan od najpoznatijih metoda za analizu poslovne prilike je čuvena SWOT analiza koju je razvio Albert Hemfri 60-ih godina prošlog veka kojom ogranizacija (ili pojedinac) može imati kompletan pregled svih faktora i na osnovu kojih donosi konačnu odluku.

A kako ni jedna prilika nije potpuno idealna, najdragoceniji su podaci koji ukazuju naswotttt opasnosti i slabosti sa kojima se organizacija može susresti u bilo kojoj fazi realizacije.

Metoda je vrlo jednostavna, sveobuhvatna i pristupačna za sve. Ono što je važno naglasiti, ova metoda ne mora se koristiti samo za poslovne prilike već i za lične ciljeve pojedinca.  Tako budući student može kroz matricu da analizira svoju nameru da upiše neki od fakulteta, sportista da osvoji neki turnir i slično.

Uz pozitivan stav, iskorišćenje snaga, savladavanja slabosti i pretnji i iskorišćenje mogućnosti svaka poslovna (ili lična) prilika može biti realizovana.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *