Slikanje zelenom…eko doprinos ISO standarda!!!

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-eco-green-house-circle-web-icon-sketch-paint-image17789646Postoje ISO standardi za koje nikad ne bi pomislili da čine našu planetu čistijom i zelenijom. Pored toga, održivost podižu na viši nivo. Oni daju smernice i uputstva za energetsku efikasnost, reciklažu, redukciju uticaja na životnu sredinu i slično, i to tako da, bilo da se bavimo proizvodnjom traktora, građevinom ili ponovnom upotrebom gume, mi brinemo o našoj planeti i čuvamo je za buduće generacije.

Karbonski otisak  karbonski otisak

Sa standardom ISO 14067 (Carbon footprint of products) znamo kao da izračunamo karbonski otisak i pronađemo način za njegovo smanjenje.

Traktori traktor

Kako da poljoprivredne mašine postanu zelene kao polja koja obrađuju definisano je u standardu ISO 17989 (Sustainable tractors) koji se odnosi na održivost traktora.

Ponovna upotreba gume upotreba gume

Kako reciklirati dotrajale automobilske gume u nešto mnogo korisnije? U tome nam pomažu standardi ISO 16095 i ISO 16096 (Reclaimed rubber), standardi za ponovnu upotrebu gume.

Građevinarstvo zelena kućica

Prilikom izgradnje neke zgrade važno je voditi računa da je ona izgrađena tako da pozitivno utiče na ljudi i okruženje u kom se nalazi. Za takvo održivo građevinarstvo zadužen je standard ISO 15392 (Sustainable building construction).

Alati alati

Da proizvođači alata znaju kakav uticaj imaju na životnu sredinu biće im potreban standard ISO 14955 (Sustainable machine tools) koji zastupa održivost u proizvodnji alata.

Mašine za tretiranje zemljišta mašina građevinska

Iskopanje zemlje za razne građevinske, poljoprivredne i druge svrhe podrazumeva upotrebu specijalizovanih inženjerskih mašina. A odgovor na pitanje kako da vršimo iskopavanje zemlje tako da je ne uništimo daje standard ISO 10987 (Sustainable earth moving machinery).

Pomenuto je samo šest standarda koji neposredno imaju uticaj na zaštitu životne sredine ali postoji veliki broj standarda iz različitih oblasti čiji je cilj isti. Sa ovim standardima koji sadrže i tehničke odrednice, načine merenja uticaja, uputstva za postupanje i slično, postižemo da se briga o našoj planeti sprovodi na svim nivoima.

Izvor: www.iso.org

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *